Есента е идеално време за вкусни колачи со јаболка, а ние денеска ви презентираме токму еден таков. Брз е, а уште подобро, не треба да вклучувате миксер.
Прочитајте:
Состојки:
За тесто: 200 грама брашно; 180 грама шеќер; 200 грама гриз; 1 прашок за пециво;
За кремот: 1 килограм изрендани јаболка; 2 ќесички ванилин шеќер; 1 лажичка цимет;
За прелив: 100 милилитри масло за готвење; 250 милилитри млеко; 1 јајце;
За декорација: 3 ќесички шлаг; млеко; малку цимет;
Подготовка:
-Во сад ставете ги прашокот за пециво и брашното. Потоа, додајте шеќер и гриз, па сè заедно прoмешајте со дрвена лажица или маталка.
-Во друг сад помешајте ги изренданите јаболка со ванилин шеќер и цимет.
-За преливот со маталка помешајте ги маслото, млекото и јајцето.
-Земете калап за печење со димензија 21х36см, премачкајте го со масло и малку брашно.
-Во калапот 1/3 од сувите состојки распоредете ја рамномерно.
-Потоа додадете 1/3 од ренданите јаболка.
-Повторете го тоа со втората третина од сувата смеса и јаболката, а потоа и со последната третина од двете смеси. Последниот слој нека биде со јаболка.
-Откако ќе завршите со тоа, врз смесата истурете го подготвениот прелив.
-Колачот ставете го да се пече во рерна загреана на180 степени околу еден час.
-Кога ќе се излади, колачот декорирајте го со шлагот, направен по упатството на ќесичката, а на крајот додадете малку цимет доколку сакате.
Ќе добиете сочен колач идеалне кога немате идеја што, а очекувате гости. Постојано ќе му се навраќате.
Пријатно јадење :)
Видеото можете да го погледнете ТУКА.