Веќе е вистинско време полека да почнете да се подготвувате за празничната трпеза и да собирате нови рецепти со кои ќе ги изненадите најблиските.
Покрај чоколадните колачиња и торти во кои сигурно сите уживаат, оваа година направете и бели снежни топчиња кои покрај тоа што се преслатки на изглед, тие го имаат најдобриот зимски вкус.
Ако ви здодеаја класичните рецепти кои ги сервирате секоја година, ова е навистина лесна и едноставна промена на која сите ќе се израдуваат.
Веројатно овие колачиња ги знаете како ванилици, но овој пат ви ги прикажуваме во едно малку поинакво и повкусно руво.
Истите одлично одат со чај или кафе во студените зимски денови кога ќе бидете дома со семејството и заедно ќе го прославите најубавиот период од годината.
Потребно:
260 гр.брашно
220 гр.путер
70 гр.ореви, бадеми или лешници
30 гр.шеќер во прав + уште малку за украсување
Еден ванилин шеќер
Подготовка:
Измешајте го шеќерот заедно со ванилиниот шеќер и путерот додека сѐ добро не се поврзе. Ставете и од брашното и мелените ореви и соединете ги со смесата. Оставете ја целата смеса во ладилник малку да отстои. По желба, во тестото можете да додадете парчиња чокоалдо, бомбончиња, желе, суво грозје, бои и екстракти зависно од вашите желби.
Загрејте ја печката на 170 степени, ставете хартија за печење на тавата, а од тестото направете мали топчиња и ставете ги на хартијата. Печете околу 15 минути, изладете ги и потоа поросете со шеќер во прав.
Добар апетит!