Доколку сте љубители на нутела или чоколаден намаз со лешник, а сепак се грижите и за внесот на шеќери во вашиот организам имаме одличен рецепт за вас.
Еве што ќе ви биде потребно:
- 400 грама лешници
- 50 грама какао во прав
- 2 лажици кокосово масло
- 1/3 чаша (80 ml) јаворов или кокосов шеќер, или било кој друг засладувач
- малку сол
Во загреана рерна на 175 степени испечете ги лешниците рамномерно распоредени во плех. Печете 8-10 минути додека не заруменат.
Замотајте ги во кујнска крпа и протријте ги за да извадите што е можно повеќе лушпи. Потоа оставете ги да се изладат.
Ставете ги во блендер и миксајте се додека не добиете мазна смеса. За ова ќе ви треба малку трпение, во зависност од јачината на миксерот.
Потоа додадете го какаото, кокосовото масло, засладувачот и повторно миксајте се додека смесата не се соедини.
Подготвената здрава, домашна нутела ставете ја во стаклен сад. Уживајте во вкусот!