Веќе почна сезоната на дуњите кои важат за едни од највкусните овошја со кои може да се направат многу неодоливи деликатеси.
Покрај тоа што се особено вкусни, тие се и богат извор на витамини меѓу кои и витамин ц во големи количини, витамин Б1, Б2, ниацин, каротен, калциум, магнезиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган и уште многу други. Тие поволно делуваат на работата на цревата и спречуваат разни инфекции, затоа се и едни од омилените овошја, а особено одлични се и за мали дечиња.
Сокот од дуња е познат лек за кашлица, астма, а печените дуњи се одлични и за анемија, болести на желудникот и цревата.
Покрај бројните лековити дејства, тие се и одлични за подготовка на разни колачи, слатко, чај и сок, а денеска ќе ви презентираме еден рецепт за вкусна пита со дуњи.
Потребно за тестото:
400 гр.брашно
Половина прашок за пециво
150 гр.маргарин
Четири лажици кисела павлака
Малку сол
80 гр.шеќер
Една лажичка ракија
Потребно за фил:
500, 600 гр.изрендани дуњи
Пет лажици шеќер
Две лажици сок од лимон
Една лажичка цимет
3, 4 лажици мармалад *по желба
Подготовка:
Направете тесто од сите состојки, киселата павлака додавајте ја постепено. Тестото завиткајте го во фолија и ставете го во ладилник на еден час. Изренданите дуњи прелијте ги со лимоновиот сок. Додајте го шеќерот, циметот и мармаладот па добро измешајте. Доколку сметате дека преливот не е доволно благ, додајте шеќер. Тестото поделете го на два дела. Едниот дел од тестото добро просукајте го и ставете го врз хартија за печење која претходно ја поставивте на тавата. Тестото боцнете го со вилушка. Ставете го во печка на 180 степени и печете 15 минути. Извадете го тестото и ставете го преливот рамномерно. Одозгора поставете го и другиот дел од тестото и повторно боцнете со вилушка. Ставете го во печка и печете уште половина час. Печениот колач оставете го да се излади, па прелијте со шеќер во прав.
Добар апетит!
Извор: Zena.hr